UKCA uitgesteld tot 2025

UKCA uitgesteld tot 2025

De Engelse regering heeft op 14 november bekendgemaakt dat de CE-markering twee jaar langer wordt erkend. Bedrijven mogen nu tot 2025 zowel de UKCA- als CE-markering gebruiken. Oorspronkelijk zou na 31 december 2022 de CE-markering haar geldigheid in het Verenigd Koningrijk verliezen.

Dankzij die twee jaar extra om de conformiteit met UKCA op orde te krijgen, hebben bedrijven nu de vrijheid om zich op groei te concentreren, liet de Engelse minister van Handel, Grant Shapps, weten: “Deze maatregel geeft bedrijven de nodige ademruimte en flexibiliteit in deze cruciale periode en zorgt ervoor dat ons toekomstige systeem voor productveiligheidsmarkering geschikt is voor het doel en de hoogste normen voor consumenten biedt zonder bedrijven te schaden.”

Bovendien mag voor producten uit EER-landen tot 31 december 2027 de UKCA-markering worden aangebracht op een begeleidend document of op een etiket met informatie over de importeur. Ook wordt tot die datum toegestaan dat conformiteitsbeoordelingsactiviteiten voor CE-markering die vóór 31 december 2024 zijn uitgevoerd worden gebruikt als basis voor de UKCA-markering.

De Engelse overheid heeft online een overzicht van de vigerende regelgeving: https://www.gov.uk/guidance/using-the-ukca-marking