Siemens Safety Evaluation Tool voor berekening PL/SIL geïntegreerd in de TIA Selection Tool

Siemens Safety Evaluation Tool voor berekening PL/SIL geïntegreerd in de TIA Selection Tool

Siemens heeft sinds kort (juni 2020) haar Safety Evaluation Tool (SET) geïntegreerd in de Siemens TIA Selection Tool. Met de SET is de Performance Level (PL) of het Safety Integrity Level (SIL) te berekenen. 

Met de TIA Selection Tool kun je zonder uitgebreide kennis van het Siemens producten portfolio, de voor een machine of productielijn benodigde producten eenvoudig selecteren. Configureer een compleet project met slechts een paar muisklikken – zonder handleiding, zonder speciale kennis. De gerealiseerde hardware configuratie kan worden geëxporteerd naar het TIA Portal en/of andere systemen. De TIA Selection Tool kan worden gebruikt als cloud-variant, maar kan ook worden gedownload als desktopversie. In de cloud-variant is het mogelijk om de projectconfiguratie met meerdere mensen in een team op te zetten.

Berekening PL/SIL

Na de keuze van de hardware componenten van een besturingstechnische veiligheidsfuncties dient de ontwerper ook aan te tonen dat de gerealiseerde veiligheidsfunctie voldoet aan het vereiste veiligheidsniveau. Daarbij kan de bekende Siemens Safety Evaluation Tool (SET) worden gebruikt. Met de Safety Evaluation Tool (SET) kan je voor besturingstechnische veiligheidsfuncties van machines het Performance Level (PL) volgens de EN-ISO 13849-1:2016 of het Safety Integrity Level (SIL) volgens de EN-IEC 62061:2015 berekenen.

Eén softwareplatform

Het handige van de integratie van de Safety Evaluation in de Siemens TIA Selection Tool is dat nu alles in één softwareplatform gebeurt. Dus als je bezig bent met het selecteren van de producten voor je productielijn en de veiligheidscomponenten, kun je ook de veiligheidsfuncties modelleren en direct het PL -en/of SIL-niveau doorrekenen. Daarnaast is het ook zo dat door de periodieke updates van de TIA Selection Tool, nu ook de Safety Evaluation automatisch in dit update traject mee gaat lopen.

Producten van andere leveranciers

Het is ook mogelijk naast Siemens veiligheidsproducten ook producten van andere leveranciers aan de TIA Selection Tool toe te voegen. Op dit moment levert bijna elke leverancier van (veiligheids-)componenten de productspecificaties volgens het VDMA 66413 format. De VDMA is het Duitse Fachverband Verfahrenstechnische Maschinen und Apparate, dat enkele jaren geleden het dataformat (de VDMA 66413 bibliotheek) voor componenten in veiligheidsfuncties heeft vastgelegd, zie de link: https://ea.vdma.org/66413bibo. Daarmee zijn ook de specificaties van componenten van andere fabrikanten te importeren in de TIA Selection Tool en te gebruiken in de berekening van de Safety Evaluation. De VDMA bibliotheek van de Siemens veiligheidscomponenten en -systemen is al standaard in de TIA Selection Tool opgenomen.

Voordelen van de tool

Het grote voordeel van de integratie van de Safety Evaluation in de TIA Selection Tool is dat alle informatie beschikbaar is in één platform. Vooralsnog zal de eerste release van de Safety Evaluation alleen in de offline-versie van de TIA Selection Tool beschikbaar zijn (Beta-versie). Later zal ook de online-versie beschikbaar komen.
Een ander voordeel is dat met de OFF-line TIA Selection Tool de berekeningen nu ook uitgevoerd kunnen worden op locaties waar geen toegang tot het internet beschikbaar is.

Belangrijkste links:

Engelse versie van dit artikel: https://fusacon.blogspot.com/2020/06/siemens-safety-evaluation-tool-for.html