Niet gokken maar borgen

Niet gokken maar borgen

LOTOTO voor de veiligheid

door Lilian Vermeer

 

Even een storing aan een vastgelopen machine verhelpen, het komt regelmatig voor. Hierbij gebeuren ook regelmatig ongelukken doordat machines onverwacht in beweging komen, evenals bij onderhoud. Om ongelukken in deze situaties te voorkomen is er LOTOTO, kort voor ‘Lockout-Tagout-Tryout’ een belangrijke veiligheidsprocedure. “Maar het blijft vaak een ondergeschoven kindje”, zegt Alain Rotthier, Veiligheidskundige (foto boven).

In 2018 steeg het aantal bedrijfsongevallen met 4% waarvan er in de industrie tien met dodelijke afloop. “Erg triest dat er elk jaar nog zoveel arbeidsongevallen voorkomen”, zegt Alain Rotthier. Rotthier heeft vele jaren ervaring met werk in de machinesector en het geven van veiligheidsadvies in verschillende machinebedrijven. Zijn specialiteit is de Machinerichtlijn en LOTOTO, een gebied waarop hij ook de nodige cursussen* geeft.

LOTOTO wordt gebruikt in de industrie en onderzoeksinstellingen om ervoor te zorgen dat gevaarlijke machines, voorafgaand aan onderhoud of servicewerk, goed afgeschakeld zijn en niet kunnen worden opgestart. “Veel van die arbeidsongelukken hadden voorkomen kunnen worden, door het volgen van de juiste veiligheidsregels zoals LOTOTO”, aldus Rotthier.

Lees verder: AUT-PMA #7(pagina’s-12-15)

Voor cursussen over LOTOTO kijk op: * https://mikrocentrum.nl/opleidingen/kwaliteitsmanagement-en-veiligheid/lototo-voor-ontwerpers/